:: دوره 6، شماره 4 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 6 شماره 4 صفحات 29-21 برگشت به فهرست نسخه ها
تحمل آشفتگی مادر و بروز مشکلات برون سازی-درون سازی درکودکان مبتلا به سرطان
منیژه فیروزی ، زهرا فیض آبادی
استادیار، گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، mfiroozy@ut.ac.ir
چکیده:   (3880 مشاهده)
مقدمه: با تشخیص سرطان کودک، والدین (به ویژه مادر) تحت استرس های شدیدی قرار می گیرد و دچار آشفتگی روان شناختی خواهند شد. در تحمل آشفتگی، تفاوتهای فردی بین این مادران وجود دارد. در این پژوهش نقش مادر و میزان تحمل پریشانی در بروز مشکلات درونی سازی و برونی سازی کودک مبتلا به سرطان مورد مطالعه قرار گرفت.
روش: نوع مطالعۀ این پژوهش، توصیفی- همبستگی است. 130 مادر که کودک آنها مبتلا به سرطان بودند و در بیمارستان محک بستری شده بودند، در این پژوهش شرکت کردند. آنها دو پرسش نامه مقیاس تحمل پریشانی (DTS) و فهرست رفتاری کودک (CBCL) (مخصوص والدین) را تکمیل کردند.
یافته ها: از بین ابعاد چهارگانه تحمل آشفتگی، تنظیم هیجان بیشترین ارتباط معنادار را با درونی سازی و برونی سازی مشکلات کودکان داشت. این ارتباط در مورد درونی سازی مشکلات قوی تر بود. تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد که تحمل آشفتگی مادران بیش از عوامل دیگر توانسته بود واریانس شکایتهای جسمانی کودک را پیشبینی کند؛ اما نتوانسته بود رفتار قانون شکنی در کودکان را در سطح معناداری پیشبینی نماید.
نتیجه گیری: میزان نحمل آشفتگی مادر از طریق سبک فرزندپروری، الگوسازی شیوه مقابله با استرس برای کودک و تعامل موثر با کودک می تواند مشکلات درونی سازی و برونی سازی در کودکان را تحت تاثیر قرار دهد.
واژه‌های کلیدی: کودک، سرطان، مادر، تحمل پریشانی، مشکلات رفتاری.
متن کامل [PDF 272 kb]   (1621 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/1/7 | پذیرش: 1398/3/27 | انتشار: 1399/2/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 4 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها