:: دوره 8، شماره 2 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 22-12 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر مواجهه مادران باردار و کودکان در استفاده از تلفن همراه بر مشکلات جسمی و رفتاری دوره کودکی: مروری نظام مند
فرزانه اشرفی نیا ، محمدعلی کیانی ، معصومه غضنفرپور ، فاطمه شجاعی باغینی
استادیار، دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ایران ، Masumeh.ghazanfarpour@yahoo.com
چکیده:   (1841 مشاهده)
مقدمه
در تکنولوژی به روز دنیا بیشترین مواجهه با امواج در استفاده از تلفن های همراه می باشد، تا آنجا که نگرانی عمومی به خصوص در دوره های بحرانی مانند زندگی داخل رحمی و اوایل دوره کودکی افزایش یافته است.  این مطالعه با هدف مرور نظام مند مطالعاتی که به بررسی ارتباط مواجهه با امواج رادیو فرکانسی در دوره بارداری و بروز مشکلات جسمی و رفتاری کودکان پرداخته اند، صورت گرفته است.
روش
 ما به جستجوی مطالعات در پایگاه های علمی PubMed، ISI ,Web of Science,  Cochrane Library,   و  Scopus  بهمراه پایگاه های اطلاعاتی فارسی SID و Magiran با استفاده از کلید واژه های: "Mobile phone","Radiofrequency exposure", ,"electromagnetic field", "Prenatal  Period" , "Pregnancy", "Children" , "Cell  phone و ''Behavioral, problems''   از تاریخ 1 ژانویه 2010 تا 1 ماه مارس 2020 پرداختیم که پس از اعمال معیارهای ورود و خروج از55  مقاله، 15 مقاله انتخاب شدند.
نتایج : نتایج برخی مطالعات، بروز مشکلات رفتاری کودکان را در صورت مواجهه با امواج رادیوفرکانسی در دوره بارداری تا 36 ماهگی نشان ندادند. اما در سنین 7 تا 11 سالگی، مشکلات عاطفی ـ رفتاری در صورت مواجهه گزارش شد. در تضاد با سایر مطالعات، مطالعه ای تأثیر مثبتی از کاهش دشواری تکلم و  بهبود مهارتهای حرکتی را در کودکان سه ساله مادران در معرض مواجهه با امواج تلفن همراه نشان داد؛ اگر چه یافته ها در خصوص اثرات دوز پاسخ (مواجهه کم، متوسط و زیاد) مورد بحث می باشند. در این مرور، مطالعات متا آنالیز ارتباط معناداری بین اثر مواجهه با بروز لوسمی در کودکان را نشان دادند. همچنین بروز میگرن نیز در صورت مواجهه ارتباط معناداری نشان داد. در  خصوص مشکلات کاهش شنوایی این ارتباط ضعیف گزارش شد.
نتیجه گیری: هر چند نتایج مطالعات ارتباط معنی داری بین بروز مشکلات جسمی و رفتاری کودکان در اثر مواجهه  با امواج میدان مغناطیسی و رادیوفرکانسی نشان دادند؛ با این وجود، ما بر ضرورت اهمیت و لزوم تحقیقات بیشتر به منظور بررسی تأثیر بیولوژیک امواج در طی بارداری و کودکی به منظور شناسایی عوامل موثر بر بیماریهای کودکان تاکید می کنیم. 
واژه‌های کلیدی: مواجهه مادران، مواجهه کودکان، تلفن همراه، دوره کودکی، مشکلات رفتاری
متن کامل [PDF 280 kb]   (763 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/2 | پذیرش: 1400/2/3 | انتشار: 1400/10/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها