:: دوره 8، شماره 1 - ( پاییز 1400 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 45-35 برگشت به فهرست نسخه ها
رابطه خشم با کیفیت روابط زوجین در والدین کودکان مبتلا به سرطان: نقش واسطه‌ای پریشانی روانشناختی (افسردگی، اضطراب و استرس)
زلیخا رئیسی پور ، عبدالله شفیع آبادی ، جلیل یونسی بروجنی
استاد گروه مشاوره، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، ashafiabady@yahoo.com
چکیده:   (2078 مشاهده)
مقدمه: وجود یک کودک مبتلا به سرطان در خانواده دارای پیامدهای منفی بسیاری برای والدین است. پژوهش حاضر به بررسی نقش واسطه­ای پریشانی روانشناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) در رابطه بین خشم و کیفیت روابط زوجین در والدین کودکان سرطانی می پردازد.
روش: مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل­سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را والدین تمامی کودکان سرطانی مراجعه کننده به بیمارستان کودکان بندرعباس در سال 1398 در بر می­گیرد که از این بین با روش نمونه­گیری هدفمند تعداد 200 فرد به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها شامل پرسشنامه کیفیت روابط زوجین (1386)، پرسشنامه بیان حالت-صفت خشم اسپیلبرگر (1999) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (1995) بود. تحلیل داده­ها از طریق روش­های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با بهره­گیری از نرم افزار AMOS انجام شد.
نتایج: نتایج پژوهش نشان داد که خشم و پریشانی روانشناختی با کیفیت روابط زوجین دارای رابطه منفی معنادار هستند. همچنین پریشانی روانشناختی در رابطه بین خشم با کیفیت روابط زوجین دارای نقش میانجی بود (0/05 >P).
نتیجه گیری: بر این اساس در زمینه طراحی اقدامات لازم به منظور ارتقای کیفیت روابط زوجین در والدین دارای کودک سرطانی می­توان به تدوین برنامه­ هایی در جهت کاهش خشم و پریشانی روانشناختی اقدام نمود.
واژه‌های کلیدی: خشم، پریشانی روانشناختی، سرطان، روابط زوجین، کودکان، والدین
متن کامل [PDF 377 kb]   (833 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/6/15 | پذیرش: 1399/7/21 | انتشار: 1400/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( پاییز 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها