:: دوره 9، شماره 2 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 9 شماره 2 صفحات 23-14 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس تردید در واکسیناسیون کووید- 19 در نوجوانان و کودکان ایرانی
رضا قانعی قشلاق ، حمید شریف نیا ، فاطمه خوشنوای فومنی ، دانیال کوهستانی ، اسماعیل حسین زاده ، طاهره مختاریان گیلانی
گروه پرستاری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران ، Esmaeel.hoseinzadeh@yahoo.com
چکیده:   (1141 مشاهده)
مقدمه: تردید در واکسیناسیون افزایش یافتهاست و سازمان بهداشت جهانی اکنون آنرا یک تهدید بزرگ برای سلامت جهانی میداند. تردید در واکسیناسیون و عدم انجام آن در افرادی که هنوز واکسینه نشدهاند وکسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و در برابر عفونت آسیبپذیر هستند باعث کاهش مصونیت در برابر بیماری میشود هدف این مطالعه روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس تردید در واکسیناسیون کووید-19 در نوجوانان و کودکان ایرانی بود.
روش : این مطالعه روش‌شناختی و مقطعی با استفاده از روش نمونه‌گیری ساده با حجم نمونه 1260نفرانجام شد. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه شامل سؤالات دموگرافیک و مقیاس ترجمه شده تردید در واکسیناسیون بود که از طریق شبکه‌های اجتماعی برای افراد واجد شرایط ارسال شد. داده‌های مقیاس تکمیل ‌شده با کمک نرم‌افزارهای SPSS-AMOS26 مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار‌گرفت.
نتایج:  با تحلیل عامل اکتشافی دو عامل استخراج شد که به‌‌طور‌کلی 49/73% از واریانس کل تمایل والدین به تزریق واکسن کووید 19 در کودکان و نوجوانان را تبیین کردند. با توجه به یافته‌های تحلیل عامل تاییدی، تمامی شاخص‌های برازش مناسب بودند و برازش مدل تأیید گردید. بررسی روایی همگرا و واگرا نشان داد که هر دو عامل از روایی همگرا و واگرایی مناسبی برخوردار است. نتایج همسانی درونی نشانداد که آلفای کرونباخ و امگا مک دونالد، پایایی مرکب و حداکثر پایایی از دو عامل استخراج شده عالی هستند (>77/0). علاوه بر این، مقیاس از مقادیر پایایی خوبی برخوردار بود (> 3/0). طبق این نتایج مقیاس همسانی درونی خوبی نیز داشت.
نتیجه گیری: نسخه فارسی مقیاس تردید در واکسیناسیون از روایی سازه و پایایی قابل قبولی برخوردار بود. دارای دو عامل با 10 گویه است که 49/73درصد از کل واریانس تردید در واکسیناسیون را در تمایل والدین به تزریق واکسن کووید 19 در کودکان و نوجوانان را توضیح می‌دهد. این مقیاس میتواند برای محققان و ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی در شناسایی و غربالگری والدینی که در واکسیناسیون کودکان و نوجوانان تردید دارند مفید باشد.

واژه‌های کلیدی: تردید در واکسیناسیون، کووید-19- ایران، روان سنجی، نوجوانان، کودکان
متن کامل [PDF 371 kb]   (364 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/1/24 | پذیرش: 1401/5/22 | انتشار: 1401/10/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 2 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها