مقدمه: سازمان جهانی بهداشت دو مجموعه از استانداردهای رشد کودکان را به عنوان یک ابزار بین المللی برای ارزیابی رشد ارائه کرده است. براساس تحقیقات موجود، حدود ۴۳٪ کودکان کمتر از ۵ سال دچار بازماندگی از رشد هستند. بنابراین مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تطابق منحنی رشد و نمو (وزن، قد و دور سر) کودکان صفر تا دو ساله شهر آمل با استانداردهای جهانی رشد انجام گردید.
روش: پژوهش حاضر از نوع مطالعه توصیفی – تحلیلی بود که از طریق سرشماری تعداد ۲۸۰ کودک سالم از بین کودکان مراجعه کننده به ۱۴ مرکز بهداشتی – درمانی شهری انتخاب گردیدند، به طوری که این کودکان حداقل ۶ بار مراجعه برای پایش رشد در کل دو سال داشته اند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته که قبلا"روایی و پایایی آن تایید گردیده بود، از روی پرونده های خانوار گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از بین ۲۸۰ نمونه، ۱۳۳ نفر (۴۷/۵%) پسر و ۱۴۷ نفر (۵۲/۵%) دختر در مطالعه حاضر شرکت داشتند. نتایج نشان داد که در ۷۳/۹% کودکان، رشد در ابعاد مختلف وزن، قد و دور سر، طبیعی بوده است. همچنین در ماه های مراجعه، هر سه بعد رشد کودکان شامل وزن، قد و دور سر با جنسیت کودکان اختلاف معنی دار آماری داشتند ولی با سن مادران، نوع زایمان، مرتبه تولد و نیز مصرف شیر مادر تفاوت معنی دار آماری نداشتند.
نتیجه گیری: براساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت رشد کودکان تحت مطالعه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی– درمانی شهر آمل منطبق بر استانداردهای دو گانه رشد و نمودارهای رشد می باشد و اکثریت کودکان مورد پژوهش (۷۳/۹ %) در ابعاد مختلف رشد ( وزن، قد و یا دور سر ) در محدوده طبیعی قرار داشتند.