مقدمه: نظریه ذهن به توانایی پیش بینی و اسناد حالات ذهنی به خود و دیگران اشاره دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه نظریه ذهن در کودکان بی سرپرست و عادی ۶-۳ ساله و تعیین ارتباط آن با سن و هوش بود.
روش: این مطالعه از نوع علی-مقایسهای و جامعه این پژوهش شامل کلیه کودکان عادی و بیسرپرست شهر کرمانشاه بود. نمونه شامل ۱۰۱کودک عادی و بیسرپرست میشد که در سال ۹۷-۹۶ در مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و مهدکودک ها حضور داشتند و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش نظریه ذهن از دو تکلیف محتوای غیر منتظره و انتقال غیرمنتظره و برای ارزیابی هوش از مقیاس هوش وکسلر (فرم پیش دبستانی) استفاده شد.
یافته ها: بین کودکان عادی و بی سرپرست تفاوت آماری معنی داری در دستیابی به نظریه ذهن وجود دارد (۰/۰۵p<). همچنین بین سن و دستیابی به نظریه ذهن رابطه معنیداری وجود دارد (۰/۰۵p<). علاوه بر این مشخص شد بین انتقال غیرمنتظره با هوش رابطه آماری معنی داری وجود دارد (۰/۰۵p<)، در حالی که بین هوش و محتوای غیرمنتظره رابطه آماری معنی داری وجود ندارد (۰/۰۵p>).
نتیجه گیری: با استناد به یافته های فوق می توان گفت که دستیابی به نظریه ذهن در کودکان عادی و بی سرپرست تفاوت وجود دارد. بنابراین باید یه مقوله اجتماعی شدن و مفاهیم مرتبط با آن در مراکز مخصوص نگهداری کودکان بی سرپرست توجه بیشتری شود.