مقدمه: مهارتهای اجتماعی پیوند اساسی با تمامی جنبههای زندگی کودکان دارد. این پژوهش با هدف طراحی الگوی مهارتهای اجتماعی بر اساس نقش مولفههای رشد زبان دریافتی با میانجیگری نظریه ذهن در کودکان چهار تا شش سال شهر بابک شکل گرفته است.
روش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیشدبستانیهای شهر بابک به تعداد ۷۵۰ نفر بود و از طریق محاسبات فرمول کوکران حجم نمونه تعداد ۱۰۴ نفر و بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحلهای در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش شامل آزمون رشد زبان Told-۳ ، مقیاس درجهبندی مهارتهای اجتماعی (ROSS) که شامل دو فرم معلم و والدین است و آزمون نظریه ذهن از مولفه شناخت اجتماعی آزمون Nepssy۲ بوده است.
یافته ها: بین مولفههای رشد زبان دریافتی و مؤلفههای مهارتهای اجتماعی با میانجیگری نظریه ذهن ارتباط معنیداری وجود دارد و مولفههای زبان دریافتی باعث پیشرفت در مهارتهای اجتماعی کودکان با میانجیگری نظریه ذهن میشوند. این موضوع بیانگر اولویت گوش کردن و درک و فهم زبان (زبان دریافتی) در این مقطع سنی میباشد. همچنین نتایج این پژوهش بیانگر این است که زبان دریافتی بیشترین تاثیر را بر مولفه ارتباط با همسالان (از مولفههای مهارتهای اجتماعی) دارد. این یافته با توجه به ضرورت ارتباط با همسالان در این مرحله از رشد قابل اهمیت میباشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده الگوی ارتقا سطح مهارتهای اجتماعی کودکان بر اساس نقش مولفههای زبان دریافتی با میانجیگری نظریه ذهن تدوین گردیده است.