گروه پرستاری، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ، mahmaimy2020@gmail.com
چکیده: (6172 مشاهده)
چکیده
مقدمه: افسردگی بعنوان یکی از عوارض جدی سرطان تأثیرات متعدد و سویی در زمینههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی، سلامت روانی و جسمانی، درمان و پیشرفت بیماری فرد برجای میگذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر مداخله پرستاری مبتنی بر بکارگیری شوخی بر افسردگی نوجوانان مبتلا به لوسمی انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله کارآزمایی بالینی است که در آن 62 کودک و نوجوان 12 تا 18 ساله مبتلا به لوسمی که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند به روش هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تخصیص داده شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی و افسردگی کودکان و نوجوانان (CADS) استفاده گردید. در گروه مداخله از مداخله پرستاری مبتنی بر بکارگیری شوخی بصورت 3 جلسه 30 دقیقه ای در هفته، به مدت 8 هفته استفاده گردید و در گروه شاهد تنها مداخلات روتین بیمارستان انجام شد. قبل و بعد از اتمام مداخله هر دو گروه پرسشنامه های مربوطه را پر کردند.
یافته ها: مابین متغیرهای جمعیت شناختی در دو گروه اختلاف آماری معنی داری پیدا نشد (05/0<P). میانگین نمره افسردگی پیش آزمون در گروه شاهد (16/0±10/34) و در گروه مداخله (89/6±16/36) بود که اختلاف آماری معنی داری در نمرات پیش آزمون در دو گروه پیدا نشد (05/0<P). پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، اثر معنی دار عامل بین آزمودنی های گروه در نمرات پس آزمون افسردگی به دست آمد (001/0>p). میانگین نمره افسردگی در گروه مداخله در پیش آزمون 16/36 بود که بعد از مداخله در پس آزمون به 19/18 رسید. آزمون آماری تی زوجی اختلاف معنادار آماری مابین تفاضل نمرات قبل و بعد نشان داد (001/0>p).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بکار بردن مداخلات پرستاری مبتنی بر شوخی می تواند تا حد زیادی از افسردگی کودکان و نوجوانان مبتلا به لوسمی بکاهد و بعنوان یک روش مراقبتی مؤثر در مراقبت از این بیماران توصیه می گردد.
Raesi vastegNI E, Hoseini M A, Fallahi Khoshknab M, Bakhshi E. The impact of nursing interventions based on the use of humor on depression in adolescents with leukemia. JPEN 2016; 3 (2) :25-32 URL: http://jpen.ir/article-1-165-fa.html
رئیسی وستگانی الهه، حسینی محمد علی، فلاحی خشکناب مسعود، بخشی عنایت اله. تأثیر مداخله پرستاری مبتنی بر بکارگیری شوخی بر افسردگی نوجوانان مبتلا به لوسمی. مجله پرستاری کودکان. 1395; 3 (2) :25-32